Hvor måler jeg min internethastighed?

Vi anbefaler, at du bruger Bolignet-Aarhus SPEEDTEST til at teste din Bolignet-Aarhus internethastighed på din computer.

Hastigheden måles korrekt ved at forbinde computeren direkte i internetstikket i væggen med et netværkskabel. Måles hastigheden, når computer eller anden enhed er på det trådløse netværk - nedsættes hastigheden på grund af den fysiske afstand til den trådløse router.

For at teste hastigheden korrekt, skal computeren altid genstartes efter den er forbundet med kablet direkte til vægstikket. Dvs. inden du starter selve testen.

Når du tester, er der flere ting der kan sløve hastigheden, som fx flere brugere/enheder på netværket eller opdateringer, der hentes i baggrunden, fx Anti-Virus. Undgå også andre støjkilder fx TV, microovn mm i nærheden.


Hvad er hastighedsstyring?

Dette er en halv-teknisk forklaring på hastighedsstyring, vi som internetudbyder skal informere vores kunder om. Kontakt kundeservice, hvis du har brug for en nærmere forklaring.

Når vi siger, at vi leverer en bestemt internethastighed til internetstikket i væggen, sætter vi hastigheden på den switchport, du er koblet til. Den hastighed, du bestiller/har skal altid måles med en ledning koblet direkte fra internetstikket i væggen til en computer - og ikke via en trådløs router.

Nogle gange kan der være en begrænsning i hastigheden på grund af udstyr i din boligafdeling. Såfremt din boligafdeling fx har 100 eller 1.000 Mbit/s switche, vil der være den begrænsning, at din port i switchen højest vil kunne få leveret hhv. 100 eller 1.000 Mbits/s. Du vil her under optimale forhold kunne måle 90/90 eller 900/900 Mbit/s i internetstikket i boligen. Begrundelsen kan du læse i afsnittet ”Overhead”.

Har du en anden hastighed, vil du kunne måle den præcise eller en højere hastighed end du har købt. Det skyldes, at Bolignet-Aarhus har lagt ”Header” og ”Payload” (også kaldet ”Overhead”) oven i din hastighed således, at vi sikrer, at du får hele hastigheden til internetstikket i din bolig.

Overhead

Alt data sendt via internettet er delt op i bittesmå dele kaldet datapakker. Disse pakker er igen delt op i mindre dele – ”Header” og ”Payload”. ”Header” bruges til at identificere afsender og modtager af de små pakker. ”Payload” er selve indholdet.

Du kan lidt groft sagt sammenligne det med at sende et post-brev. ”Payload” er papiret du har skrevet på, ”Header” er navnet med modtager og afsender på, og  ”Overhead” er det, der blevet sat rundt om brevet (konvolutten). Hele brevet fylder mere end bare papiret, du har skrevet på. Typisk vil 10% af hastigheden gå til ”Header”.

Hvad får jeg så af hastighed?

Normalt gør vi det, at vi lægger ”Header”en oven i din hastighed. Det vil sige, at hvis du fx har 250 Mbit/s vil vi give dig 250 Mbit/s + (min.) 10% = 275 Mbit/s. Når du så måler din hastighed, vil du kunne se, at du får 250 Mbit/s eller mere.